Detox kupka za noge i šta je važno?

Naša detox kupka je sinteza izbalansiranih prirodnih supstanci koje obezbeđuju detoksikaciju i uspostavljaju balans u organizmu jednostavnim nanošenjem preko kože putem tople kupke u domaćim uslovima:

– MAGNEZIJUM HLORID – PAHULJICE
– SREBRO I ZEOLIT – U PRAHU
– KRISTALI MENTOLA – U PRAHU

UPUTSTVO ZA UPOTREBU:

Sadržaj kesice sipajte u 5 litara tople vode (40 – 60 °C) u prikladnu posudu u koju možete da potopite noge.
Promešajte i sačekajte da toplota kupke bude prijatna i bez opasnosti da se oparite (proverite toplotu pre nego što zaronite noge!). Držite noge potopljene u vodi kolko vam je prijatno, ali ne manje od 20 minuta i povremeno nanosite tečnost kupke na listove i kolena.
Nakon primene DETOX KUPKE, noge obrisati suvim i čistim peškirom, ostaviti da deluje još 15 minuta, a zatim jednostavno isperite mlakom vodom bez upotrebe sapuna.

UPOZORENJE! – NE nanositi na otvorene rane, mesta sa gljivicama, oči, uši, usta, bradavice na dojci i druge telesne otvore!

Zašto je svaki sastojak kupke važan i kakvu ulogu ima u procesu detoksikacije?

Magnezijum i njegova uloga

Magnezijum je mineral koji je veoma značajan, zauzima visoko četvrto mesto posle kalcijuma, gvožđa i cinka, a koriste ga svi organi u našem telu. Najviše ga ima u mišićima, kostima, crevima, važan je za srce i bubrege i zaslužan je za više od 300 metaboličkih procesa u organizmu! Utiče na rad mišića, prenošenju nervnih impulsa, učestvuje u brojnim hemijskim reakcijama u organizmu, tako da je nedostatak magnezijuma jako ozbiljna stvar i može poprilično da vas poremeti.

Ovaj nedostatak prilično često prođe nezapaženo i naziva se i nevidljiva deficijencija.
Simptomi manjka magnezijuma mogu biti neurološki, mišićni, metabolički i kardiovaskularni, a najčešći su:

– Hroničan umor
Jedan od prvih i najčešćih simptoma nedostatka magnezijuma je hroničan umor. Normalno je da se ponekad umorite, ali ako ste stalno iscrpljeni i letargični i onda ako ne radite mnogo, to može biti znak da vam nedostaje ovaj mineral.

magnezijum hlorid

PREPORUKA – potpuna detoksikacija i zasićenje organizma magnezijumom postiže se nakon 40 dana kontinuirane upotrebe ove kupke!

– Česti grčevi u mišićima
Magnezijum je važan za opuštanje mišića. Ukoliko ga nemate dovoljno, onda se mišići nevoljno grče ili teže opuštaju kada ih stvaite u neki položaj.

– Žudnja za čokoladom
Da li ste znali da potreba za čokoladom ne znači nužno da ste se navukli na slatkiše? Može biti i znak da vam fali magnezijum, a crna čokolada je odličan izvor ovog minerala i sadrži čak 24% posto dnevnih potreba za magnezijumom u jednoj kockici. Ipak, mlečna čokolada nije dobar izbor jer sadži kakao u manjem procentu.

– Nervoza, depresija i promene raspoloženja
Magnezijum je zadužen za transfer neurotransmitera između neurona. Neurotransmiteri prenose informacije u mozgu i utiču na razmišljanje, emocije, pamćenje, koncentraciju. Ukoliko ste često nervozni, nefoksurani, peretarno reagujete na stresne situacije, loše ste volje, a ne vidite neki poseban razlog zbog čega je to tako, onda nije na odmet da razmislite o dodatnom unosu magnezijuma. Stmulisaće vaše moždane talase i možete se osećati mnogo bolje.

– Visok krvni pritisak
Magnezijum pomaže da se krvni sudovi šire i skupljaju, a manjak magnezijuma može da dovede do stvrdnjavanja i kalcifikacije arterija. Ovo može dovesti do visokog krvnog pritiska, čak i do srčanog udara! Ukoliko vam nedostaje magnezijum, ni dijeta ni vežbanje neće vam pomoči da smanjite pritisak. Nedostatak magnezijuma može izazvati grčeve u mišićima, tako utiče i na rad srčanog mišića, može da izazove i aritmiju.

– Hormonski problemi
Ovaj problem može posebnu zbrku da napravi kod žena jer su one jednostavno podložnije uticaju hormona i suočavaju sa njihovim fluktuacijama jednom mesečno, a upravo nedostatak magnezijuma možete kriviti za PMS simpotome i grčeve u nogama tokom trudnoće.

– Nesanica
Kao što je zaslužan za opuštanje mišića, magnezijum je zaslužan i za opuštanje uma i tela. Tako se njegov nedostatak često dovodi u vezu sa nesanicom. Magnezijum je neophodan za normalno funkcionisanje GAABA receptora koji omogućavaju mozgu da dođe u stanje mirovanja, pa čak i mali neodstatak magnezijuma može da utiče na to da ne možete da utonete u san. U ovom slučaju, preporučuje se uzimanje magnezijuma uveče.

kupka_detox

– Glavobolja i migrene
Tenziona glavobolja posledica je napetosti u gornjem delu leđa, vratu, ramenima. Sećate se kako smo rekli da je magnezijum važan za opuštanje? E pa manjak magnezijuma je vrlo usko povezan sa ovim problemom.
Sa druge strane, imamo i migrene koje nisu obične glavobolje. Studije su pokazale da osobe koje pate od migrena imaju niži nivo magnezijuma u organizmu i sledeći put kada vas zaboli glava, probajte sa magnezijumom.

kupka

– Zatvor
Rad creva je još jedan proces u našem organizmu u kojem magnezijum zauzima važno mesto. Nedostatak magnezijuma usporava njihov rad i samim tim hrana sporije prolazi kroz creva. Rezultat toga je zatvor i tvrda stolica. Takođe magnezijum sprovodi vodu do creva, što opet ima svoju ulogu u sprečavanju tvrde stolice.

– Zdravlje kostiju
Za zdravlje kostiju obično se, kao bitan mineral, ističe kalcijum, međutim, ispostavilo se da magnezijum igra podjednako bitnu ulogu. Bez njega, jednostavno nema dovoljno kalcijuma u kostima i njegova je uloga da stimuliše hormon kalcitonin koji ima ulogu da izvuče kalcijum iz mišića i dovede do kostiju. Osim toga, magnezijum je zalužan i za proces u kojem vitamin D pomaže apsorpciju kacijuma (zbog lega se kalcijum i vitamin D gotovo uvek uzimaju u kombinaciji)

– Trnjenje
Uzimajući u obzir da magnezijum utiče na rad nervnog sistema, manjak istog može da dovede do osećaja trnjenja koji se može javiti u licu, rukama i nogama. Ovo je već slučaj ozbiljnog nedostatka magnezijuma u telu.

Kao što možete videti, nedostatak magnezijuma u organizmu je vezan za krutost i zgrčenost u svim mogućim oblicima – od teskobe u mišićima, do teskobe u raspoloženju, ali to nije sve! Mnogi minerali u telu „rade zajedno“ i nedostatak jednog, može da dovede i do poremećaja u nivoima drugih važnih minerala.

Dnevna doza magnezijuma

Ukoliko uzimate tablete magnezijuma, bitno je da znate i koliko treba da uzmete, odnosno koja je preporučena dnevna doza magnezijuma?

Za žene je 320 mg, a za muškarce 420 mg magnezijuma dnevno!

Zašto mentol i šta je njegova uloga?

Kristali mentola predstavljaju organsko jedinjenje koje se dobija od esencijalnih ulja biljke Mente. Potiču iz Indije gde se i danas koriste za lečenje raznih bolesti, jer ima anestetičke, antiinflamatorne, analgetske i spazmolitičke osobine.

Ekstrahovanjem listova i blagim zamrzavanjem dobijaju se kristali koji su jaki, specifičnog mirisa mente!

Na sobnoj temperaturi su u formi kristala, ali proces topljenja već počinje na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.

Mnogi farmaceuti koriste kristale mentola baš zbog njihovih raznih benefita po zdravlje i često se stavljaju u kreme, paste za zube, žvakaće gume, lekove, kupke i šampone, kao i cigarete. Imaju raznovrsnu upotrebu baš zato što hlade, osvežavaju i imaju karakterističan ukus i miris.

mentol

Srebro i zeolit

Opširnije o srebru i zeolitu možete pogledati na stranici srebro i zeolit >